Hírös Kecskemét város látnivalói és nevezetességei

Kecskeméti látnivaló: Bozsó Gyűjtemény

A Bozsó Gyűjteményről

A gyűjtemény megalapítója Bozsó János festőművész 1922. december 27-én született Kecskeméten. Művészetét az érzelmi töltöttség tette egyedivé, számára ez volt a legfontosabb kifejező eszköz és cél is egyben.

A festés mellett másik nagy szenvedélye a gyűjtés volt, valamint ezen keresztül a néprajz és nép- és iparművészet ápolása. Gyűjteményével itthon és külföldön is bemutatkozott. Élete végére tekintélyes tárgyi műgyűjtemény birtokában volt, melyet 1975-ben Kecskemétnek adományozott, amiből 1979-ben kiállítás nyílott.

A Bozsó Gyűjtemény a Klapka-házban, a művész egykori otthonában kapott helyet. A ház öt termében követhetjük nyomon Bozsó János munkásságát: öt évszázad kincseit. A Bozsó Gyűjtemény időszaki kiállításoknak is otthont ad.

A Hanga Óragyűjtemény 2012 óta gazdagítja a múzeum kínálatát a gyűjteményhez kapcsolódó külön emeleti teremben, ahol számtalan különleges órát - az ébresztős óráktól kezdve a kakukkos órákon át a zenélő képórákig -, vagyis igazi kincseket csodálhat meg a látogató.