Hírös Kecskemét város látnivalói és nevezetességei

Kecskeméti látnivaló: Katona József Színház

Katona József Színház története

Városunk „ékszerdobozának” tervezői Ferdinand Fellner és Hermann Helmer voltak. A színház megnyitó ünnepsége három napig tartott 1896. október 14 és 16. között. Az épület eklektikus stílusú, neobarokk díszítőelemekkel, melyek nagyrészt Hausbeitner Henrik osztrák szobrász munkái. Az épület főhomlokzatán két ablakfülkében látható Kisfaludy Károly, illetve Katona József portréja.

A színház 1916. november 11-én vette fel Katona József nevét. 1961 nyarán korszerűsítették az épületet, hasonló méretű felújításra 1986-87-ben került sor, az Ybl-díjas Farkas Gábor és Boros Pál építészek tervei alapján.

A színházvezetők névsorából kiemelkedik Radó Vilmos neve, aki 15 éves igazgatósága alatt többek között Latinovits Zoltán szerződtetésével öregbítette a színház hírnevét. A hatvanas évek igazi virágkort jelentettek: a színpadon többek között Dévay Kamilla, Galambos Erzsi, Margitay Ági, Moór Mariann, Fekete Tibor, Bárdy György, Koncz Gábor brillírozott. A hetvenes években Ruszt József – előadásai a honi színjátszás legmagasabb csúcsait ostromolták. A társulat tagjai voltak Gábor Miklós, Vass Éva, Sára Bernadette, Trokán Péter, később Jancsó Miklós irányítása alatt dolgozott Kecskeméten többek között Törőcsik Mari, Madaras József, Kozák András, Sztankay István.

Világhírű sztárok forgattak a teátrumban, mint Richard Burton, Maximillian Schell, Ed Harris. Itt készült a Golden Globe-díjas Csodás vagy Júlia Annette Bening és Jeremy Irons főszereplésével, Szabó István rendezésében, vagy Bereményi Géza rendező, Hídember című filmjének több jelenete.

2009 óta Cseke Péter vezetésével működik a színház. A társulat számos külföldi és hazai fesztiválon képviseli a várost, havi rendszereséggel tesznek eleget vidéki és fővárosi meghívásoknak egyaránt.

Jelenleg a színháznak két kisebb játszóhelye is van, a 2015-től az új Hírös Város Turisztikai Központban működő Kelemen László Kamaraszínház és a Ruszt Józsefről elnevezett Stúdió Színház.

Városunk 2016. október 14-én ünnepelte a kecskeméti Katona József fennállásának 120. évfordulóját.